1 Kasım 2017 Çarşamba

 Katman Katman Anadolu  

Kapadokya'dayiz. Nevsehir'de. Mübadeleden onceki adıyla Sinasos sonraki adıyla Mustafapaşa olan kasabada. Halki Selanik'ten gelmişler 2 kuşak önce. Burada yaşayanlarsa oraya gitmiş. Çok hüzünlü bence bu eski taş evlere bakmak. Özel mülkiyet meselesi derdim değil de ağacı kuşu taşı gönülsüzce terk etmek çok zor iş. Sonra birilerinin gönlünün kaldığı evlerde yaşamak caddelerde gezmek de zor iş. "70lerde bile öldürmüş Yunanlılar bizimkileri buralarda" gibi birazcik tarih bilen hic kimsenin inanmayacagi öyküler anlatılıyor. Bunları duyunca iyice kalbim sıkışıyor. Mübadele büyük yara. Dilerim bir daha asla olmasın.
Diğer yandan bunca güneş içindeki bir yerde mağaraların içinde saklanarak yaşamak üzerine de düşünüyor insan. Romadan kaçıp buralarda saklanan köleler, ipek yolu durağı olarak konaklayan kervanlar... Sonra ilk Hiristiyanlar... Onların inancıyla şimdiki arasındaki ilişki... Sahi var mı bir bağ ve süreklilik... Ya kopuslarin gücü... Burada evler, yuvalar, kimlikler kopanlar ve kopuşlar üzerinden şekillenmiş tıpkı mağaralar gibi... Tıpkı Anadolu gibi...
Bir harabe taş evin üstüne bir ucube pirket gecekondu
yapılmış. Böyle çok sayıda yapı var. Bana Anadolu insanının kendi travmatik geçmişi ile ilişkisini anımsattı. Umursamadan yok sayarak yıkıntıların üzerine yenisini yapmak ve alttaki yüzünden üstteki yıkılacak gibi olduğu her defasında yamalarla, oraya buraya taş eklemeyle sorun çözmeye çalışmak. En alttaki yıkık dökük yapı çok eski çok yıpranmış ama muazzam bir özenle yapılmış çok güçlü bir temel sunmuş en yukarıdaki ise yalapsap üstünkörü ve dayanıksız ama işte hiç kıymetini bilmediği eski yapı sayesinde ayakta.
Kim bilir belki bir gün bu evleri gerçekten restore etmeyi daha gelişkin olgun ve selim bir tarih bilinci geliştirmeyi öğrenir acılarımızı görmeyi yasimizi tutmayı başarırız. Suçlarımızı da gucsuzluklerimizi de kabul ederek. Umarım ama zor olduğunu da bilirim.
Şimdi uzandığım yerden taş tavana bakarken daha önce burada yaşayanları düşünmeden edemiyorum. Ve başka birileri benim düşünmeden edemediklerimi düşünerek edemiyor. Kimilerinin geçmişten iz bırakmak istemediğini ve eğer üzerinden para kazanmıyor olsa çoktan çamaşır suyuyla bir lekeyi siler gibi izlerini temizleyecegini çok iyi biliyorum. Onlara rağmen fışkıran tarihiyle beraber katman katman Anadoluyu onun kendini her şeye rağmen koruyan gücünü seviyorum. 061017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder